Finnmarksløpet

Norges suverent største og mest kjente konkurranse i hundesport er det årlige Finnmarksløpet. Det har blitt arrangert av Alta Trekkhundklubb hvert år siden 1981, og de siste årene har det også blitt et populært arrangement internasjonalt.

I Finnmarksløpet arrangeres det tre ulike klasser: Junior, begrenset og åpent. Åpen klasse er det største og mest krevende løpet. Dette går over 1000 kilometer tur-retur Alta-Kirkenes. Her kan man maksimalt stille med fjorten hunder. Begrenset klasse går over 500 kilometer på Finnmarksvidda, og man kan har stille med opptil åtte hunder. Juniorklassen ble arrangert for første gang i 2014 og er på 250 kilometer med maksimalt seks hunder.

Mestvinnende hundefører i åpen klasse i Finnmarksløpet er svenske Sven Engholm som bor i Karasjok. Han har vunnet løpet elleve ganger. I 2014 og 2015 har løpet hatt samme vinner, nemlig Sigrid Ekran. Men den mest kjente deltakeren har aldri vunnet løpet. I 2010 var det nemlig Kronprins Haakon som åpnet løpet, og han kjørte selv deler av det.

Løpet både starter og avsluttes altså i Alta. Dette er et stort arrangement som er blant de viktigste hendelsene i løpet av året for lokalbefolkningen. I snart 15 år har Finnmarksløpet også hatt et eget selskap som tar seg av det økonomiske rundt løpet.