Avl – et gode eller et onde?

shutterstock_288423206

Alle hunderaser vi ser i dag er et resultat av avl. Noen raser er nærmere det naturlige opphavet, slik som den tsjekkoslovakiske ulvehunden. Denne er for øvrig forbudt i Norge. Andre igjen er avlet til en så stor grad at vi knapt kan ane det fjerne slektskapet med ulven, slik som med for eksempel mops.

Mange spør seg nå hvorvidt de moderne fremavlede hunderasene er et gode eller et onde. Flere raser er avlet frem utelukkende for søtheten sin skyld, men resultatet er ikke alltid like morsomt for hunden selv. Innklemte og flate nester skaper for eksempel konsekvente pusteproblemer for mopsen. Dette er ikke et trekk som har noen funksjon utover det estetiske.

Men avlen er også det som har gitt oss de hunderasene menneskene benytter seg av. Vi har avlet frem hunder med gode egenskaper i jakt, søk og vakthold, noe som åpenbart tjener samfunnsnyttige formål. Mange vil nok si at det ikke er konseptet avl som er problemet, men hvilken type avl vi finner noen steder. Når formålet med avlen er at hunden skal være pen uten hensyn til hundens ve og vel vil mange hundevenner si at grensen er nådd for lenge siden.